Меню
Кошница

Често задавани въпроси

Рошаво е основано от единствения сертифициран консултант по бебеносене в България както от Trageschule UK, така и от ClauWi.

Ще се радваме да запишете час за консултация и да ни посетите лично.

Магазинът на Рошаво се намира на ул. Будапеща 26, пригоден за консултации и изпробване на продуктите, където и бебетата са добре дошли. Отделете около час за лична консултация, по време на която можете да получите информация, да изпробвате подбрани спрямо вашите изисквания и особености носилки. Ако е нужно да нахраните и преобуете бебето имаме разбиране и условия за това. Разполагаме с професионални кукли, отговарящи като размер и физика на недоносено бебе, новородено бебе, 2-месечно бебе, 3-4-6 месечно бебе и около 1-годишно дете. 

Консултации се осъществават след предварителна уговорка - на телефон 0885958580, фейсбук или през системата за резервации


Пратките се изпращат до офис на Еконт или Спиди, когато изберете такъв тип на доставка или с куриерска фирма Спиди, ако изберете доставка до адрес. 

Срокът за доставка е 1 до 3 работни дни за продукти на склад, които са отбелязани със статус 'в наличност'. 

Срокът за доставка варира за продукти със статус 'предварителна заявка' и 'изчерпан', свържете се с нас или изпратете запитване ако в описанието на продукта не е посочена дата на очакваната наличност . 

Бихте могли да платите поръчката в брой или с банкова карта на куриера, който Ви я доставя, както и в офиса на куриера при получаване на пратката. Бихте могли да заплатите и чрез банков превод, като в този случай поръчката Ви ще бъде изпратена след постъпване на сумата по сметката ни. Ако имате подаръчен ваучер можете да го използвате като има възможност да доплатите разликата в сумата или да го използвате частично. 

Продукт, поръчан онлайн през roshavo.com може да бъде върнат или заменен в 14-дневен срок при запазен търговски вид и опаковка. Нужно е продуктът да не е употребяван, изпиран или зацапан. Изключение правят бельо и чорапи, които не подлежат на връщане и замяна. В случай на сгрешена пратка или дефект се свържете с нас веднага след установяването, за да отстраним проблема. 

Поздравяваме Ви, че искате да научите повече за правилното ергономично носене = бебеносене! Повечето ни клиенти считат носилките си за 'най-полезната покупка за бебето и мен'. Ако не сте сигурни дали бебеносенето е за Вас - опитайте! Можем да предложим опции без риск. 


1. Обадете ни се или ни пишете - ще стесним кръга на Вашия избор

2. За София: резервирайте лична консултация в магазина ни на ул. Будапеща 26

3. Виртуална консултация: пишете ни за да насрочим час за виртуална консултация от общ характер или консултация-проверка 'правилно ли нося' 

4. Наемете носилка и изпробвайте вкъщи

5. Прочетете статиите в блога - Защо да нося бебето си,  Ергономично позициониране - защо не кенгуру , Коя ергономична раница да избера?

Носенето в тъкан слинг или еластичен слинг е оптимално за Вашето новородено бебе и при здраво, доносено бебе може да се случи още в дните след раждането. Слинговете позволяват фино напасване към бебето, независимо от възрастта и фазата на развитие, в която се намира.  Ако бебето е новородено или под 4месеца спазвайте старателно правилата за безопасност при носене на бебе.  В много страни се практикува кенгуру грижа за недоносени посредством слингове и техни подобия. Свържете се с нас за уточнение ако бебето е недоносено или със специфични нужди.

Ако бебето има добър контрол на главичката и гръбчето (обикновено след около 3ти - 4ти месец) можете да изберете ергономична раница. 
Някои производители предлагат раници с възможност за оразмеряване и за по-малки бебета. Ако не се справяте със слинга или други фактори ви карат да изберете раница за по-малко на възраст бебе или бебе с ръст под 62см свържете се с нас за да ви консултираме индивидуално.

При правилно поставено бебе единственото ограничение е нивото на комфорт и за двама ви. Добре поставените ергономични носилки и слингове подкрепят физиологичните особености на бебетата и малките деца и могат да се използват с часове. За разлика от седалките за кола при правилно поставяне брадичката не пада към гърдите на бебето и няма лимит в употребата.  Ако носите по много часове на ден можете да сменяте позиции - отпред / на гръб / на хълбок стига бебето да е достатъчно голямо за това. При по-малки бебета и продължително носене можете да обръщате главичката на противоположната страна и да донагласяте фините настройки по носилката регулярно, така че да се осигури комфорт и за двама ви. 

Най-често бебетата реагират с плач по време на началните поставяния. Разучете как се поставя раницата / слинга и тренирайте поставянето първо с кукла или малка възглавница. Добре е родителят да придобие опит в поставянето и да е спокоен, без забързани, нервни или твърде колебливи и несигурни движения. Нагласете всичко, което е възможно да бъде нагласяно преди поставяне на бебето. Докато поставяте бебето се полюшвайте, ако е нужно пружинирайте или крачете, движението успокоява малките бебета. Направете пауза ако бебето започва да се изнервя, полюшвайте се и не го пришпорвайте. Когато се успокои продължете уверено и спокойно, твърде бавно или твърде припряно изнервят бебетата. Ако не сте сигурни дали поставяте детето правилно можете да направите ‘fit-check’ - консултация с консултант по ергономично носене на бебето. Повечето бебета сигнализират на непознатото усещане по време на поставянето и биха се успокоили при движение, полюшване, излизане навън / разходка. Ако бебето ви плаче направете това, което правите ако плаче в ръцете ви и му дайте подкрепа и шанс да свикне с усещането. Скоро то ще знае какво да очаква и няма да плаче дори поставянето да ви отнема повече време. 

Уверете се, че: 

- детето е поставено правилно и носилката, както и начина на носене отговаря на фазата му на развитие (например не носете 2месечно бебе на гръб в раница)

- детето не е облечено прекомерно. Когато бебето е до тялото Ви е нужно да е облечено по-леко

- дрешката не е твърде малка и пречи на разкрача или дърпа на ходилото (при поставяне в широк разкрач ползвайте дрешки без цяло ходило или такива с един размер по-големи) 

- движете се, шшшш-кане, пеене, излезте на разходка или обиколете дома в забързано темпо, като говорите на бебето и му показвате нещата наоколо. За деца, които вече хващат целенасочено с ръка - дайте им да подържи желан предмет, отвлечете вниманието им от поставянето. 

Съвсем скоро бебето ще разпознава носилката и ще реагира с усмивка или ръчички на мама, която се приготвя да го носи, ще се утешава от носенето, когато е разстроено. 

Ако не успявате да преодолеете този момент, свържете се с нас за да опитаме да ви помогнем. 

Кърменето на новородено изисква напасване и от двете страни. Изчакайте до установяване на добър захват и позициониране към гърдата (все още без носене), както и придобийте добър усет за своят слинг / раница - най-общо казано кое прави какво. След като сте овладяли двете (кърмене и носене поотделно) можете да опитате кърмене в носилката. Възможно е при различна възраст / фаза на развитие на бебето и вашето ниво на опитност да намирате различни начини за кърмене. Общото правило е, че колкото по-голямо е бебето и по-опитна е майката толкова по-вероятно е да кърмите лесно и безпроблемно и в носилката. Обичайно за спускане на бебето до нивото на гърдата е нужно да се отпусне ремък на презрамката (да се разхлаби слинга) - обръщайте особено внимание на открити дихателни пътища, особено при бебета под 4месеца, както и на сигурността на бебето поради разхлабване на носилката. Придържайте бебето с ръка, докато носилката не е затегната обичайно. След приключване на кърменето затегнете до изходно положение, за да гарантирате сигурността на бебето. При по-малки бебета (под 4месеца) кърменето по време на носене се осъществява при непрекъснато наблюдение, за да се осигури добра позиция и добър приток на въздух. Сигурността на Вашето бебе е Ваша отговорност. При колебания преустановете кърменето и се уверете в доброто състояние на детето. По-големи деца успяват да сучат във всякакви позиции и дори без отпускане на ремъци и презрамки, Вашия опит също ще улесни нагласянето.

Да, можете да изберете носилка подходяща за отраснали деца. Възможно е детето да има нужда от период на привикване към новото усещане. Възможно е да наемете пособие за носене и да проверите как се чувствате вие и детето преди да прецените дали да закупите такова. Поставете бавно и спокойно детето в носилката, дайте му да държи нещо в ръчичка. След поставяне на детето излезте на разходка, комуникирайте с него и насочете вниманието му към случващото се наоколо. Често деца, които не са свикнали да бъдат носени от бебета реагират на самото поставяне в носилката (особено ако и за носещия това е първо поставяне), а се успокояват, когато родителят се движи, разхожда, полюшва и показва на детето околния свят. Ако вие сте несигурни, нервни и неспокойни вашето дете най-вероятно ще реагира по същия начин. Дайте си време за да свикнете с новото усещане и се свържете с нас ако не сте сигурни за случващото се.

Да, всички раници, с изключение на Ergobaby Embrace и Ergobaby Aerloom идват с качулка в комплекта, дори и да не е показана такава на снимките на продукта.