Все по-често срещам семейства, убедени в ползите и удобството при носене на бебето, които обаче са затруднени в избора какъв вид слинг или ергономична раница да изберат.

Кенгуру с неговата тясна база/дъно и съвсем различен начин на позициониране на бебето не е оптимален начин за носене и с бебеносене визирам правилното носене, в съответствие с ергономия и поддържащо развитието на бебето. спрямо физиологично нормалното за възрастта.

За слингове е писано повече, затова ще оставя това за по-нататък. Този пост е за различните модели ергономични раници.

Родителите в България вече имат избор от добър подбор разновидности и марки ергономични раници за носене на бебе и отраснало дете и много често срещам питането ‘каква е разликата, какво да избера’. Ще опиша спецификите им с цел по-лесен избор.

Ако все пак се чувствате несигурни в избора можете да се свържете с нас, за да предложим виртуална или лична консултация или да ви насоча към следващата среща с фокус върху бебеносенето например.

Ползвала съм лично дълго време Boba,  всички модели и размери Tula,  Isara и Integra така че за тези марки мога да пиша и от личен опит при носенето на нашите деца, а за тях, както и за останалите продукти за бебеносене разчитаме и на отзивите на клиентите на www.roshavo.com, от които получаваме обратна връзка. Пробвала съм много други раници и макар принципът на носене в раница да е един и същ има тънкости в нагласянето, които могат да доведат до значителна разлика в комфорта. От опита ми (5 години в сферата на бебеносенето до този момент) мога да предположа кой модел би бил по-подходящ за тялото на мама и дадени ‘габарити’ бебе, но разчитам главно на вашата обратната връзка, защото както при всяко друго нещо – универсално решение и ‘най-добра раница’ няма.

При работата ми като консултант по бебеносене значение нямат личните предпочитания, а това да намерим подходяща към момента и удобна за родител и бебе носилка.

За съжаление все не намирам адекватен еквивалент на думата carrier, затова за улеснение ползвам като събирателно ‘носилка’, с което обобщавам слинг, ергономична раница, мей тай или техни разновидности поддържащи физиологична позиция на бебето.


Няма перфектна за всеки носилка, а най-добре пасваща на конкретно семейство, тяхното дете и начин на живот. Възможно е носилка, която в един етап е перфектна за вас, в друг да не е оптимална.

Ергономичните раници могат да се носят отпред и на гръб, слагат се изключително лесно и самостоятелно от носещия – не е нужно да имате какъвто и да е опит с носене на бебето и в повечето случаи са предпочитания начин за носене от татковци, които често намират слинга за женствен или сложен. Описаните по-долу издържат до тегло на бебето 20кг (размер toddler и повече). Някои раници могат да бъдат носени и с дете на хълбок, но като цяло силата на раниците не е в тази позиция и не очаквайте голям комфорт при такова носене.  Моят съвет е да не избирате раница по този признак.

Както и да изберете да носите детето си бъдете сигурни, че то ще е щастливо от близостта ви и начинът, по който му позволявате да участва в живота ви. А мама отново има свободни ръце за каквото повикало. Бебеносенето е свобода – заедно.